Entrevista a Antonio Nácher de Heligràfics en Ara Multimedia

Entrevista a Antonio Nácher de Heligràfics en Ara Multimedia

heligrafics-antonio-nacher-001

 

Antonio Nácher: «Fem coses com ajudar in controlling the canvi l’Avanç climàtic»

Comencem la nostra conversa demanant-li a Antonio Nácher que ens explique què és això de l’aerotransportació de sensors i ens diu: «per dir-ho d’alguna forma, el que fem és sobrevolar el territori amb un avió o helicòpter que duu instal·lat uns sensors hiperespectrals. Aquestos sensors recullen dades de, per exemple, la planimetria, altimetria, radiometria i imatge del territori. Cada sensor pesa uns 250 quilos. Aquestes dades després podem interpretar-les en funció d’uns paràmetres d’anàlisis». Aquestos vols es produeixen en una banda sobre la terra més baixa que la que operen els satèl·lits que orbiten el planeta. Aquesta dada, continua Nácher, «és important ja que moltes de les funcions de recull de dades que fa un satèl·lit les podem fer en Heligràfics«.

La interpretació d’aquestes dades té moltes aplicacions pràctiques que van des del desenvolupament urbanístic, al control de la línia de costa en investigacions sobre el canvi climàtic. «És una de les coses més interessants que fem. Volem sobre la costa espanyola a fi de recollir la informació que després ens diu si la línia de costa retrocedeix o es manté estable. Aquesta informació, després, és la que usa el Ministeri de Mediambient per posar en marxa o no plans d’acció a curt, mig o llarg termini. En una altra línia de treball, una de les coses més innovadores que hem fet és sobrevolar camps de raïm. Amb la informació que obtenim podem dir-li al propietari en quins bancals està el raïm més madur i que ja es pot collir i quins altres poden esperar encara un temps. I tot, simplement, establint una relació amb l’espectre de llum que hem obtingut». La precisió de la informació obtinguda i la velocitat a la que es processa són claus en l’èxit d’aquesta tecnologia.

«El work flow que diuen els anglosaxons és molt immediat i el client disposa de la informació interpretada en poc temps i així les decisions que haja de prendre són també ràpides».

 

Les condicions dels vols, moltes vegades, condicionen la recollida de les dades. «Tenim sempre en compte la variabilitat del temps, de les condicions del vent, la disposició de l’angle solar i la velocitat a la que volem perquè tot pot influir. Una de les principals coses que Heligràfics és, precisament, assegurar que les dades s’arrepleguen en condicions òptimes».

Capital humà alcoià
L’empresa, com s’ha dit, té la base d’operacions a Sant Joan d’Alacant, però manté una seu a Alcoi com a oficina de gestió. Segons ens diu Antonio Nácher, «la raó és ben senzilla: necessitem un personal altament format i tecnificat i aquesta mà d’obra qualificada la tenim ací«. A Heligràfics treballen enginyers en geodèsia i cartografia, informàtics superiors, enginyers en electrònica i telecomunicacions, enginyeria aeronàutica i pilots especialitzats. «És una cosa fonamental: no tots els pilots d’avió o d’helicòpter poden fer aquestos vols, ja que es necessita una capacitació especial». El 80% del personal que emplea Heligràfics és d’Alcoi.

L’especialització tecnològica i la gestió de la informació són la base de l’economia de les grans potències mundials. «Operem en un sector que genera molt de valor afegit, ja que la formació del personal i la capacitació que fa falta posar en pràctica no està a l’abast de tot el món». Aquesta especialització és la que provoca que l’empresa tinga com a espai de treball tot el món. «El treball que fem serveix per als estudis en prospeccions petrolíferes, els estudis de planificació urbanística i infinitat d’aplicacions mediambientals com la vigilància de la reducció de superfícies forestals. A aquest respecte, un dels treballs que més ens ha satisfet és el control d’un plaga d’algues foranes al riu Ebre. La proliferació d’aquestes algues era un problema per als pescadors i podien ser-ho per acumulació en les toveres de refrigeració de la central nuclear d’Ascó i s’havien de posar en marxa iniciatives de control. Aquestes iniciatives van tindre en compte la teledetecció a partir dels nostres vols».

Crisis, empreses tecnològiques i expectatives
Heligràfics opera en molts països tan allunyats com Romania, Polònia, França, Gabon, Cap Verd, Alemanya, Itàlia, Xile, Perú i fins a mitja dotzena més i les expectatives són de seguir creixent en eixe sentit. «A Espanya només hi ha 4 empreses que facen el mateix que nosaltres i 2 són de titularitat pública. A Europa i altres països tampoc en són moltes i eixe és un dels avantatges amb els que juguem». Tot i això, la crisis ha paralitzat molts projectes públics d’investigació per falta de fons. «Però no ens preocupa, ja que el moviment econòmic als països de les anomenades economies emergents és probable que puga compensar aquesta baixada». De nou, innovació, investigació i experiència són la clau per una economia productiva basada en la gestió del coneixement.

 

Link a la noticia: AraMultimedia